Wilma de Turck – keramiek

Wilma maakt driedimensionale realistische objecten in klei. Veelal zijn dit dierenbeelden en tegeltableaus. Ze omschrijft het werken met dit materiaal als aards, klei is immers een deel aarde.

Haar beelden ontstaan door observatie. Vandaaruit vangt Wilma de essentie van het dier, waarbij ze ook de dierenkoppen net iets uit verhouding weergeeft. Hierdoor krijgen de dieren iets menselijks. Dit resulteert in herkenning, vertedering, een glimlach en de behoefte tot aanraking. Dit wordt nog versterkt door de kleine dosis humor die Wilma in haar beelden verwerkt.

Van jongs af aan is Wilma bezig geweest met (meestal) realistisch tekenen en schilderen, heeft verschillende cursussen hiervoor gevolgd en een opleiding voor lerares tekenen. Om deze ervaring in een tastbare vorm om te zetten was een openbaring.

Wilma: Ik kan mijn emoties en energie in mijn beelden kwijt. Door mijn verbondenheid met de aarde en dieren ben ik deze gaan combineren. De aarde(klei) is het materiaal en mijn onderwerp de dieren. Door observatie de essentie van het dier uit klei voort te laten komen.

Ze werkt vanuit haar eigen atelier in ‘s-Hertogenbosch en stookt daar ook haar eigen oven, alle beelden zijn handgevormd.