José Vos Overmeijer– keramiek

José is autodidact op het gebied van keramiek. Speciale technieken leerde zij tijdens het volgen van cursussen en masterclasses. Zij laat haar voorkeur zien voor raku, een speciale techniek voor het stoken van keramiek in een raku oven. Werk, dat raku gestookt is, geeft een doorleefde uitstraling.
Bij raku-techniek wordt eerst het object in klei gemaakt. De klei
is versterkt met chamotte, daarna gedroogd aan de lucht en ten slotte in een elektrische oven gestookt tot 950° C. Niet hoger want de klei moet poreus blijven om later in de raku-stook te kunnen inroken. Na afkoeling kan het object worden geglazuurd met speciale raku-glazuur, waarna het raku-gestookt kan worden tot 1000° C.
Dat gaat in een, buiten opgestelde, gasgestookte oven.
Afhankelijk van de grootte van de oven duurt dit ongeveer een uur. Dan wordt het object met een grote tang (en natuurlijk ovenhandschoenen) even aan de buitenlucht blootgesteld, zodat de glazuur “barst”. Ondertussen is het rookvat voorzien van voldoende zaagsel. Bij het plaatsen in het rookva ontvlamt het zaagsel en wordt het vat luchtdicht afgesloten, waardoor er rook ontstaat, die in de krimpscheuren van het glazuur trekt.

Zo ontstaat een craquelé oppervlak.