Herbert Vos glas

Herbert Vos Herbert is glaskunstenaar, autodidact na een basiscursus glasfusen en diverse workshops. Hij heeft zich ook vertrouwd gemaakt met de techniek van (sand)casting van glas. Hij werkt met deze technieken en materialen en maakt zowel vazen en schalen als objecten van glas. Ook glas in lood behoort tot zijn werkterrein.

Bijzonder is dat José en Herbert ook samen objecten maken in een combinatie van (raku)keramiek en glas. Glasfusen bestaat uit het samensmelten van glasplaten tot een nieuwe vlakke glasplaat in een elektrische glasoven, waarbij de glasplaten van boven gelijkmatig worden verwarmd tot zo’n 830 °C. Na afkoeling wordt de plaat op een mal van keramiek gelegd en weer opnieuw verwarmd (nu tussen de 580ºC en 610°C), zodat de vlakke glasplaat de vorm van de mal aanneemt.

Bij sandcasting wordt in een bak met zand vermengd met bentoniet (fijne kleideeltjes) een (lossend) object in het zand gedrukt. Daarna worden stukken glas in een aardewerken bloempot verhit tot 870ºC, waardoor het glas stroperig vloeibaar wordt. Door het gat in de bloempot stroomt het glas in de zandmal. In plaats van zand kan ook een mal van gips worden gebruikt.